Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

H ΟΡΘΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ


Μερικές συμβουλές σε συγγενείς και φίλους.

Τι να μην τους λέμε

Τι να τους λέμε

« Προσπάθησε να το ξεπεράσεις, όλοι έχουν προβλήματα. Πρέπει να τα καταφέρεις μόνος σου.»

« Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια όπως άλλες. Δεν μπορείς να την ξεπεράσεις χωρίς ειδική θεραπεία. Με τη θεραπεία το 80-90% των ασθενών βελτιώνονται ή θεραπεύονται πλήρως.»

" Αντί να κάθεσαι κλεισμένος και να παραπονιέσαι βγές, συνάντησε κόσμο και θα δεις ότι θα αισθανθείς καλύτερα. Κάνε κάτι χρήσιμο, δούλεψε και θα δεις ότι θα σου περάσουν όλα...»

«Δεν είναι όλα τόσο άσχημα όσο σου φαίνονται. Είναι τα μαύρα γυαλιά της κατάθλιψης που σε κάνουν να τα βλέπεις όλα μαύρα.»

«Κοίταξε αυτούς που είναι χειρότερα από εσένα και έχουν πραγματικά προβλήματα. Εσύ έχεις δουλειά, υγεία είσαι νέος. Τι σου λείπει;»

«Συχνά δεν υπάρχουν εμφανείς εξωτερικοί λόγοι για την κατάθλιψη, που προκαλείται από βιοχημική δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ένοχος».

«Εάν είσαι πραγματικά άσχημα είναι καλύτερα να αφήσεις αυτή τη δουλειά. ( ή τη σχέση ή την πόλη)».

«Κοίταξε, όσο αισθάνεσαι άσχημα μη πάρεις σοβαρές αποφάσεις. Μην παραιτηθείς, μην χωρίσεις, μην πουλήσεις το σπίτι. Μπορεί όταν γίνεις καλά να δεις τα πράγματα διαφορετικά..»

«Κοίταξε να μην τοξινοθείς από τα φάρμακα».

«Τα σύγχρονα φάρμακα δεν βλάπτουν τον οργανισμό, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες του ιατρού.»

Τι μπορεί να σου κάνει ένα χάπι; Ναι ,θα σε ηρεμήσει αλλά μη φαντάζεσαι ότι θα σου λύσει τα προβλήματα»

« Τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς να είναι ηρεμιστικά μειώνουν το άγχος,αλλά κυρίως βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σίγουρα δεν σου λύνουν τα προβλήματα, αλλά σε βοηθούν να τα αντιμετωπίσεις με καθαρό μυαλό».

«Τώρα που είσαι καλύτερα δεν χρειάζεται να παίρνεις φάρμακα. Πρόσεχε μην εθιστείς και δεν μπορείς να τα κόψεις».

«Είναι αλήθεια, τώρα είσαι καλύτερα, αλλά πρέπει να συνεχίσεις την προφυλακτική θεραπεία όσο χρόνο σου υπέδειξε ο ψυχίατρός σου. Δεν πρέπει να διατρέξεις τον κίνδυνο μιας υποτροπής. Θυμάσαι πόσο άσχημα ήσουν; Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι εθιστικά και μπορείς να τα διακόψεις με ευκολία.»