Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Ποια λάθη κάνουν οι μπαμπάδες;

Μήπως αγχώνεσαι υπερβολικά για το πότε ο γιος σου θα κάνει σεξ για πρώτη φορά; Μήπως γίνεσαι πιεστικός και αδιάκριτος; Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφύγεις και τι να προσέξεις ώστε να μη νιώσει το παιδί ότι καταπιέζεται;

"Συχνά οι μπαμπάδες εκφράζουν τη δική τους ανασφάλεια σχετικά με τον ανδρισμό του γιου τους, με αποτέλεσμα να αγχώνονται οι ίδιο για το πότε ο μικρός τους γιος θα γίνει επιτέλους... άνδρας! Μπαίνουν σε μια διαδικασία να παρατηρούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, αν κάνει παρέα με κορίτσια, αν φλερτάρει, αν έχει κάποια κοπέλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται αδιάκριτοι και πιεστικοί μεταφέροντας στο παιδί το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά... ", λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος.

Ποια λάθη κάνουν συνήθως οι μπαμπάδες;

- Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο πατέρας εκφράζοντας τη δική του αγωνία παροτρύνει το γιο του να πάει με κάποια “κοινή” γυναίκα, προκειμένου να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία ή επειδή υποψιάζεται ότι δεν έχει ενδιαφέρον για κοπέλες ή ότι προτιμά τα αγόρια. Άλλες πάλι φορές, όταν το παιδί θα βγει ραντεβού με μια κοπέλα, ο πατέρας γεμάτος αγωνία ρωτάει για το αν έκαναν σεξ, αν είχε καλή στύση, αν της έδειξε πόσο καλός εραστής είναι. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν λειτουργούν παρά ψυχοπιεστικά για το νεαρό αγόρι που δεν φτάνει που έχει το δικό του άγχος για την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, αλλά αγχώνεται να αποδείξει και στον πατέρα του πως τα κατάφερε.

- Συχνά ακούμε μπαμπάδες οι οποίοι θέλοντας να παροτρύνουν το παιδί τους να «ξυπνήσει σεξουαλικά», μιλάνε για τις δικές τους εμπειρίες και πόσο διαφορετικοί ήταν οι ίδιοι. Για παράδειγμα, πολλά αγόρια έχουν ακούσει την φράση: «εγώ στην ηλικία σου....!».

- Οι μπαμπάδες είναι δυνατόν να προβάλλουν τα δικά τους πρότυπα συμπεριφοράς σε σχέση με τις γυναίκες και να μεταφέρουν στο παιδί στερεοτυπικές ως προς το τι είναι σεξ, τι ζητάει μια γυναίκα από το σεξ και πως πρέπει να συμπεριφέρεται σεξουαλικά ο άνδρας. Έτσι όμως περιορίζουν στην ουσία το παιδί, το οποίο δεν αφήνεται να λειτουργήσει ελεύθερα σεξουαλικά.

Μην ξεχνάτε!

- Ο κάθε ένας έχει τους δικούς του ρυθμούς. Το μόνο που θα πετύχετε αν το πιέσετε είναι να ενισχύσετε το άγχος του, αλλά και να τον απομακρύνετε από κοντά σας. Ακόμα και αν έχει καθυστερήσει σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή ότι δεν είναι «αρκετά άνδρας».

- Ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να κάνει σεξ, όταν ο ίδιος το επιθυμεί και όχι όταν οι άλλοι του το επιβάλλουν.

- Σκοπός της σεξουαλικής εμπλοκής είναι να περάσει καλά το παιδί, να απολαύσει και όχι να αποδείξει σε κάποιον ότι τα κατάφερε.

- Το σεξ είναι δική του υπόθεση. Σταθείτε διακριτικά κοντά του!

TLife.gr