Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Ναρκωτικά: Είπαν ψέματα

Είπαν ότι… αν μέθαγα… αν έπαιρνα κόκα… θα ήμουν μέρος της παρέας. Είπαν ότι το μεθ θα βοηθούσε στις εξετάσεις. Είπε ότι η κόκα δεν ήταν τίποτα. Ακίνδυνα… θα διασκέδαζα. Είπαν ότι η ηρωίνη θα με «ανέβαζε». Με «αυτό» θα ξεχνούσα τα προβλήματα μου. Αν κάπνιζα κρακ μαζί του, θα με αγαπούσε για πάντα, έτσι είπε. Είπαν ψέματα.

Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε αρχαίες κοινωνίες, όταν αποτελούσε μέρος μιας συλλογικής διαδικασίας με τελετουργικό χαρακτήρα. Θεωρητικά στόχος ήταν η ενδυνάμωση των δεσμών του κοινωνικού ιστού της συγκεκριμένης κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμη και κάτω από αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, η χρήση ναρκωτικών ήταν απόδειξη αδυναμίας των ανθρώπων να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Η «τοξικομανία» εμφανίζεται πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, γίνεται κοινωνικό φαινόμενο στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό. Αρχικά, έπληττε τμήματα της νεοδημιουργηθείσας τότε εργατικής τάξης και σχετιζόταν με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Οι άνθρωποι τότε και ειδικά οι νέοι προσπαθούσαν, και προσπαθούν ακόμη, να πάνε κόντρα στο κατεστημένο. Πίστευαν ότι έκαναν κακό στην κοινωνία και ότι θα άλλαζαν την άθλια κατάσταση στην οποία ζούσαν. Ξεκινούν τα ναρκωτικά σαν μια κίνηση αντίθεσης προς το σύστημα, μήπως όμως τελικά είναι το σύστημα που ωφελείται;

Ναρκωτικά: Είπαν ψέματα

Τι είναι όμως τα ναρκωτικά; Τι σημαίνει μια λέξη που μας αναστατώνει και μας ανησυχεί; Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, ναρκωτικά είναι ουσίες τεχνητές ή φυσικές που δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν εξάρτηση του ατόμου από αυτές. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το ρήμα ναρκόω -ώ, ναρκώνω που σημαίνει προξενώ νάρκη, τοπική αναισθησία, προξενώ αποχαύνωση. Ναρκωτικά, όπως προαναφέρθηκε, είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι? αυτό προκαλούν εθισμό.

Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Υπάρχουν φάρμακα που είναι ναρκωτικά, όπως εκείνο για την επιληψία ή το Rotalin για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, όμως χρησιμοποιούνται για την θεραπευτική τους ιδιότητα και όχι για να εθιστούν. Μιλάμε για ναρκωτικά, όταν αυτά χρησιμοποιούνται με σκοπό οι χρήστες να βρεθούν από την επήρεια τους.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: νόμιμες και παράνομες ουσίες. Το αλκοόλ και ο καπνός είναι νόμιμα. Το χασίς, η κοκαίνη, οι αμφεταμίνες, το XTC και η ηρωίνη είναι παράνομα. Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση.

Αυτό διακρίνει τα ναρκωτικά σε 3 κατηγορίες: ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια και ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψη σου, όταν, για παράδειγμα, βλέπεις και ακούς πράγματα με διαφορετικό τρόπο απ? ότι πραγματικά είναι. Τα περισσότερα ναρκωτικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες. Κάποια είναι πιο δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν.

Υπάρχουν πολλά είδη ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, είναι η ινδική κάνναβις: η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει την μνήμη, την κρίση και την αντίληψη. έχει αποδειχθεί οτι κάποιος που κάνει 5 τσιγάρα μαριχουάνα/χασίς την εβδομάδα προσλαμβάνει τόσα καρκινογόνα χημικά συστατικά όσα κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα καπνού την ημέρα. Η εξάρτηση ξεκινάει όταν το άτομο αναζητά την ουσία και τη χρησιμοποιεί συστηματικά.

Έκσταση: είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμινη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια.

Κοκαίνη: είναι μια ουσία με βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και με ιδιότητες τοπικού αναισθητικού.

Κρακ: είναι μια μορφή free-base κοκαίνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Κυκλοφορεί σε μορφή κομματιών συμπυκνωμένης άσπρης σκόνης, που στην «αργκό» ονομάζονται βραχάκια. Το κρακ ονομάστικε έτσι από τον θόρυβο που κάνει το «βραχάκι» της ουσίας όταν ζεσταίνεται.

Παραισθησιογόνα: είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό-κόσμο του κόσμου του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις.

Μεθαμφεταμίνη: Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεμα διάφορων διεγερτικών φαρμάκων. Ανήκει στην κατηγορία των αμφεταμινών, που μοιάζουν χημικά με την αδρεναλίνη που παράγεται από τον οργανισμό του ανθρώπου.

Ηρωίνη: προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η μορφίνη.
Rohypnol: ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (=ύπνος, κουμπιά, βενζίνες). Χρησιμοποιείται στις χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της αυπνίας, ως ηρεμιστικό και αναισθητικό πριν το χειρουργείο.
GHB: κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Κεταμίνη; κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Εισπνεόμενα: είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου.

Ηρεμιστικά: είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας.

Οι πιο φιλελεύθερες χώρες στο κοινωνικό φαινόμενο και πρόβλημα που λέγεται «ναρκωτικά» είναι η Κροατία, η Αυστραλία, το Εκουαδόρ, η Αργεντινή, η Τζαμαίκα, η Ουρουγουάη, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία και το Μέξικο. Οι 10 χώρες με τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές, πιστεύοντας οτι θα μειωθεί η χρήση ναρκωτικών.
www.


Thessalonikipressonline.gr